Wattenstaafjes gebruiken
Blog

Een wattenstaafje gebruiken in mijn oor, wel doen of liever niet?

Bijgedragen door Van Boxtel hoorwinkels

28 maart 2024 • 5 minuten lezen

Tags • Het gehoor, Preventie

Een wattenstaafje gebruiken in mijn oor, wel doen of liever niet?

Mensen gebruiken vaak wattenstaafjes in hun oren om oorsmeer te verwijderen of om jeuk te verlichten. Echter, het gebruik van wattenstaafjes om de binnenkant van de gehoorgang te reinigen wordt over het algemeen afgeraden door medische professionals.

Waarom je beter niet dat wattenstaafje in je oor kunt doen

Een wattenstaafje gebruiken in je oor wordt om meerdere redenen afgeraden, ook al lijkt het misschien onschuldig.

Bij het gebruiken van wattenstaafjes in je oren loop je de volgende risico’s:

Verstoring van het natuurlijke proces:

Oorsmeer, ook wel cerumen genoemd, wordt geproduceerd door klieren in de huid van de gehoorgang. Dit natuurlijke proces heeft verschillende belangrijke functies, waaronder, het beschermen van het oor tegen:

  • Stof
  • Vuil
  • Bacteriën
  • Water

Oorsmeer dient als een soort barrière die voorkomt dat deze ongewenste stoffen dieper in het oor doordringen. Het verwijderen van oorsmeer kan dit beschermende mechanisme verstoren en het oor kwetsbaarder maken voor bijvoorbeeld:

  • Infecties
  • Irritaties
  • Gehoorverlies
  • Trommelvliesbeschadiging

Risico op letsel:

Het trommelvlies, dat het middenoor scheidt van de gehoorgang, is zeer gevoelig en kwetsbaar. Als een wattenstaafje te diep in de gehoorgang wordt gestoken, kan het gemakkelijk het trommelvlies beschadigen. Zelfs een kleine hoeveelheid druk kan voldoende zijn om het trommelvlies te perforeren. Een geperforeerd trommelvlies veroorzaakt:

  • Ernstige pijn
  • Gehoorverlies
  • Infecties

Je duwt het oorsmeer naar binnen:

Wanneer mensen wattenstaafjes gebruiken om hun oren schoon te maken, duwen ze vaak onbedoeld oorsmeer dieper in de gehoorgang in plaats van het te verwijderen. Dit kan leiden tot de vorming van een oorsmeerprop, een compacte ophoping van oorsmeer die de gehoorgang blokkeert. Een oorsmeerprop kan het gehoor belemmeren en kan ook symptomen veroorzaken zoals oorpijn, jeuk, een vol gevoel in het oor en zelfs duizeligheid.

Je oor reinigt zichzelf!

Het natuurlijke reinigingsproces van de oren verloopt inderdaad grotendeels automatisch, dankzij een combinatie van factoren en mechanismen.

  1. Oorsmeerproductie
    Het begint met de productie van oorsmeer, door speciale klieren in de huid van je gehoorgang. Oorsmeer wordt geproduceerd om het oor te beschermen. Het heeft ook smerende eigenschappen die helpen uitdroging van de huid in de gehoorgang voorkomen.
  2. Verplaatsing van oorsmeer
    Oorsmeer verplaatst van diepere delen van de gehoorgang naar de opening van het oor door kaakbewegingen tijdens kauwen en praten, evenals door groeiende huidcellen die oudere cellen en oorsmeer naar buiten duwen.
  3. Natuurlijke reiniging
    Terwijl oorsmeer naar buiten beweegt, verzamelt het stofdeeltjes, dode huidcellen en andere verontreinigingen, waardoor het oor wordt gereinigd en beschermd tegen externe invloeden. De kleverigheid van oorsmeer helpt deze deeltjes vast te houden, waardoor ze gemakkelijker uit het oor kunnen worden verwijderd.
  4. Oorsmeerafvoer
    Eenmaal aan de buitenkant van het oor aangekomen, droogt het oorsmeer op en vormt het vaak kleine korrels of schilfers die vanzelf uit het oor vallen. Deze afvoer van opgedroogd oorsmeer, samen met de opgevangen verontreinigingen, helpt het oor schoon en gezond te houden. Het is belangrijk om dit proces niet te verstoren door onnodig in je oren te peuteren of door agressieve reinigingsmethoden te gebruiken, aangezien dit het evenwicht van het oor kan verstoren en problemen kan veroorzaken zoals irritatie, infecties of de vorming van een oorsmeerprop.

Wat is een oorsmeerprop?

Een oorsmeerprop ontstaat wanneer oorsmeer zich ophoopt in de gehoorgang en een prop vormt die zorgt voor verstopte oren. Symptomen van een oorsmeerprop zijn:

  • Gehoorverlies
  • Oorpijn
  • Jeuk
  • Een vol gevoel in het oor

Het is belangrijk om een oorsmeerprop niet zelf te proberen te verwijderen met wattenstaafjes, omdat dit het probleem vaak verergert. In plaats daarvan kan een arts een veilige en effectieve methode gebruiken, zoals het spoelen van het oor met water of het gebruik van speciale instrumenten om de prop voorzichtig te verwijderen.

Je oren reinigen zonder wattenstaafjes

Wil je toch wat doen qua oor hygiëne? Dan hebben we een aantal tips hoe je zonder gevaar je oren schoon kunt houden.

  • Water
    Het gebruik van warm water om je oren te reinigen is een eenvoudige en effectieve methode. Tijdens het douchen kun je warm water in je oor laten lopen en vervolgens je hoofd kantelen om het water weer uit te laten lopen. Het stromende water kan helpen om oorsmeer los te maken en weg te spoelen.
  • Olie
    Het gebruik van oliën zoals babyolie, olijfolie of minerale olie kan helpen om oorsmeer zachter te maken, waardoor het gemakkelijker uit het oor kan spoelen. Je kunt een paar druppels van de olie in het oor laten druppelen en vervolgens je hoofd kantelen om de olie goed te laten verspreiden. Laat de olie enkele minuten in het oor zitten voordat je je hoofd weer rechtop zet om het overtollige oorsmeer en de olie te laten weglopen.
  • Oorreinigingskit
    In de apotheek zijn verschillende commerciële oorreinigingskits verkrijgbaar die zijn ontworpen om veilig oorsmeer te verwijderen. Deze kits bevatten vaak speciale druppels of oplossingen die helpen om oorsmeer los te maken en weg te spoelen, samen met zachte hulpmiddelen zoals spuitjes of spuitkoppen om het oor voorzichtig te reinigen.
  • Oor doorspoelen
    Je oren doorspoelen is een methode waarbij water onder lage druk in het oor wordt gespoten om oorsmeer weg te spoelen. Dit kan worden gedaan door een arts Door deze alternatieve methoden te gebruiken, kun je je oren op een veilige en effectieve manier reinigen zonder het risico te lopen op letsel of andere complicaties die kunnen optreden bij het gebruik van wattenstaafjes. Met deze 7 tips van de audicien om je oren te verzorgen, lees je nog meer over goede verzorging voor je oren.
  • Jeuk in je oor verhelpen
    Als je jeuk in je oor hebt en de drang voelt om met een wattenstaafje te krabben, is het begrijpelijk dat je op zoek bent naar verlichting. Echter, het krabben met een wattenstaafje kan het probleem vaak verergeren en kan zelfs schade veroorzaken aan de gevoelige huid van de gehoorgang. Hier zijn een paar alternatieve benaderingen die je kunt proberen om de jeuk te verlichten zonder het risico van schade.
  • Gebruik geen wattenstaafjes
    Probeer te voorkomen dat je wattenstaafjes gebruikt om de jeuk te verlichten, omdat dit het risico op letsel en complicaties verhoogt. Het krabben met een wattenstaafje kan het oorsmeer dieper duwen en kan de gevoelige huid van de gehoorgang irriteren.
  • Olie druppelen
    Zoals eerder vermeld, kun je een paar druppels olie in het oor laten druppelen. Dit kan helpen om de huid te hydrateren en de jeuk verlichten.
  • Laat je oor droog
    Als de jeuk wordt veroorzaakt door vocht in het oor, bijvoorbeeld na het zwemmen of douchen, probeer dan je oor voorzichtig droog te maken met een schone handdoek of een föhn op een lage stand. Het is belangrijk om te onthouden dat het krabben of gebruik van wattenstaafjes in het oor de situatie meestal verergert en het risico op letsel vergroot. Probeer daarom zachtere en veiligere methoden om de jeuk te verlichten.

Goede oor hygiëne voor je kinderen

Ook bij kinderen is het belangrijk om goed te letten op hun oor hygiëne. Door de volgende stappen te volgen zorg je dat de oren van je kind altijd op de juiste manier schoongemaakt worden.

  • Dagelijkse reiniging:
    Het is belangrijk om de buitenkant van de oren regelmatig schoon te maken met een zachte doek of watje om opeenhoping van vuil en bacteriën te voorkomen.
  • Vermijd wattenstaafjes:
    Vermijd het gebruik van wattenstaafjes voor het reinigen van de gehoorgang bij kinderen, omdat dit het risico op letsel en oorinfecties kan vergroten.
  • Toezicht houden:
    Ouders moeten hun kinderen aanmoedigen om niet met voorwerpen in hun oren te peuteren en moeten toezicht houden om onbedoelde verwondingen te voorkomen.

De juiste oor hygiëne bij het gebruik van gehoorapparaten

Als je gehoorapparaten draagt heb je meer kans op een oorprop omdat je het oorsmeer met het dragen van het gehoorapparaat verder de gehoorgang in duwt. Er zijn wel een aantal tips waar je rekening mee kunt houden voor een goede hygiëne:

  1. Dagelijkse reiniging: Maak de buitenkant van je oren dagelijks schoon met een zachte doek.
  2. Gehoorapparaat reiniging: Volg de instructies van de fabrikant voor het reinigen van je gehoorapparaten om ophopingen van oorsmeer, vuil en bacteriën te voorkomen.
  3. Draagschema: Houd je aan het aanbevolen draagschema en verwijder je gehoorapparaten 's nachts om je oren te laten rusten.
  4. Inspectie: Controleer regelmatig je gehoorgang op tekenen van irritatie of ophopingen van oorsmeer.
  5. Correcte plaatsing: Zorg ervoor dat je gehoorapparaten correct zijn geplaatst en goed passen om wrijving en drukplekken te voorkomen.
  6. Vermijd vocht: Verwijder je gehoorapparaten voordat je in contact komt met water om oorinfecties te voorkomen.
  7. Regelmatige controles: Plan regelmatige controles bij je audioloog om eventuele problemen vroegtijdig te detecteren en te behandelen.

Zo behoud jij gezonde oren

Het is vooral erg belangrijk om je bewust te zijn van de risico's die gepaard gaan met het gebruik van wattenstaafjes in de oren. Overweeg daarom zeker de alternatieve methoden voor oor reiniging. Door het natuurlijke reinigingsproces van de oren te respecteren en voorzichtig te zijn met de gehoorgang, kunnen we problemen zoals irritatie, infecties en gehoorverlies voorkomen. Met de juiste zorg en aandacht kun je ervoor zorgen dat je oren gezond blijven en goed blijven functioneren.