Alle aanbieders van hoortoestellen in Nederland werken verplicht volgens een door Zorgverzekeraars Nederland vastgesteld protocol (het keuzeprotocol Hoorzorg). Dit protocol combineert audiologische tests en vragenlijsten. Door deze gestandaardiseerde en objectieve werkwijze zal de slechthorende bij elke audicien die hij/zij raadpleegt dezelfde categorie hoortoestel voorgesteld krijgen. De keuze voor een hoortoestel gebeurd op basis van ‘functiegerichte aanspraak’. Dit houdt in: een eenvoudige hooroplossing waar het kan, een complexere hooroplossing waar dat nodig is. Het protocol is hierbij bepalend.
25% eigen bijdrage in vergoeding hoortoestel
De overheid heeft bepaald dat iedereen die een hoortoestel nodig heeft een eigen bijdrage van 25% betaald. De zorgverzekeraar vergoedt de resterende 75% van de kosten bij een door de zorgverzekeraar gecontracteerde partij. Het is een voorwaarde dat deze leverancier zich houdt aan de werkwijze zoals overeengekomen in het protocol. Kortom, bij een nieuwe aanschaf geldt voor iedereen dat er een eigen bijdrage betaald moet worden. Een aanvullend pakket geeft vaak nog recht op extra vergoeding. Bij de vergoedingen geldt het eigen risico. Dit eigen risico bedraagt minimaal € 385,- en kan per persoon verschillen. De 75% vergoeding vervalt wanneer u kiest voor een premium hoortoestel. Wel is in veel gevallen belastingaftrek mogelijk.
Keuze audicien
Ook als uw zorgverzekeraar geen contract heeft met Van Boxtel hoorwinkels, kunt u bij ons terecht. Wanneer u een restitutiepolis heeft (polis waarbij u de factuur indient en het bedrag op uw bankrekening ontvangt) kan dat vaak met behoud van de volledige vergoeding, bij een naturapolis (polis waarbij de verzekeraar de toestellen koopt en aan u verstrekt op basis van gemaakte afspraken) kan het kiezen voor een niet gecontracteerde leverancier een lagere vergoeding met zich meebrengen. Uw Van Boxtel audicien kan u volledig informeren over de vergoedingen.
In de nieuwe overeenkomsten tussen audiciens en zorgverzekeraars zijn afspraken gemaakt over de prijs en kwaliteit van hoortoestellen voor uw specifieke situatie. De afspraken verschillen per verzekeraar.
Wijziging in voorwaarde vergoeding
De drempel voor een vergoeding is niet meer afhankelijk van 35 decibel (dB) gehoorverlies aan het beste oor. De voorwaarde wijzigt naar 35 dB gehoorverlies aan een oor, ongeacht het functioneren van het andere oor. Hiermee komen ook mensen met een eenzijdig gehoorverlies voor vergoeding in aanmerking. Voor aanvullende hulpmiddelen voor het gehoor geldt ook het criterium van 35 dB gehoorverlies op het slechtste oor.