De relatie tussen gehoorverlies en dementie

Goed horen is belangrijk voor je cognitieve gezondheid en is belangrijk voor de uitstel van het begin van cognitieve achteruitgang. Hier lees je meer over het verband tussen gehoorverlies en dementie. Ook vertellen we je hoe belangrijk een goed gehoor is om het begin van cognitieve achteruitgang uit te stellen.

Het verband tussen gehoorverlies en dementie

Gehoorapparaten spelen mogelijk een rol bij cognitieve achteruitgang

Uit een rapport van de Lancet Commission (2020) bleek dat gehoorverlies één van de grootste, veranderbare risicofactoren tegen dementie is. Dit onderzoek stelt dat gemiddeld gehoorverlies het risico op dementie kan verhogen ten opzichte van een goed gehoor. De onderzoekers stellen dat dit te wijten is aan het gegeven dat gehoorverlies leidt tot verminderde mentale stimulatie, sociale isolatie en uiteindelijk cognitieve achteruitgang.

Als dit al te wijten is aan gehoorverlies, zou je logischerwijs kunnen beredeneren dat gehoorapparaten mogelijk een belangrijke rol spelen bij het begin van cognitieve achteruitgang. Gehoorapparaten laten je weer beter horen waardoor ze de hersenen activeren met geluiden die de hoortoestellen weer hoorbaar maken. Het dragen van hoortoestellen ondersteunen daarmee jouw cognitieve functies.

Wat blijkt? Hoortoestellen spelen een belangrijke rol

The Lancet Commission heeft in 2024 een vervolgstudie gedaan naar de risicofactoren van dementie waarin zij o.a. inzoomen op de rol van gehoorapparaten. Mensen met onbehandeld gehoorverlies hebben eerder kans op de ontwikkeling van cognitieve achteruitgang dan mensen met een goed gehoor. Het rapport uit 2024 benadrukt dat het dragen van hoortoestellen bij gehoorverlies niet alleen de communicatie verbetert, maar ook de cognitieve functies ondersteunt. Hoortoestellen helpen namelijk bij het behouden van sociale interactie en mentale stimulatie en dit is essentieel voor het verminderen van het risico van dementie.

Doe onze online gehoortest

Het verband tussen gehoorverlies en dementie

pictogram van wereld
Wereldwijd hebben ongeveer 50 miljoen mensen dementie.
pictogram hersenen in tweeën gesneden
De helft van de mensen kent de risicofactoren voor dementie niet.
pictogram van 3 hersenen
Mensen met gemiddeld gehoorverlies hebben 3 keer zoveel kans op het ontwikkelen van dementie.
pictogram van mensen
Als gehoorverlies behandeld wordt, zouden bijna 1 op de 10 gevallen van dementie kunnen worden uitgesteld.

Er zijn manieren om het risico van dementie te verlagen

Uit het rapport van de Lancet Commission, Dementia Prevention, Intervention and Care uit 2020, bleek dat door invloed uit te oefenen op 12 risicofactoren, 40% van de dementiegevallen kan worden vertraagd of voorkomen. Dat was al significant, maar in het rapport van 2024 werd dit bijgesteld naar 14 beïnvloedbare risicofactoren, waarmee 45% van de gevallen kan worden vertraagd of voorkomen. Deze levensstijlfactoren kunnen worden aangepast om het risico op dementie verder te verkleinen. De 14 veranderbare risicofactoren staan hieronder vermeld:

Risicofactoren van dementie


Van deze 14 risicofactoren blijft onbehandeld gehoorverlies één van de grootste, veranderbare risicofactoren van dementie. Bovendien varieert het risico op dementie al naar gelang het niveau van gehoorverlies:

  • Licht gehoorverlies verdubbelt het risico op dementie;
  • Matig gehoorverlies verdrievoudigd het risico op dementie;
  • Ernstige slechthorendheid verhoogt het risico op dementie tot wel 5 keer als dat van degenen die niet slechthorend zijn.

Het onderzoek uit 2024 raadt tevens het gebruik van gehoorapparaten aan voor mensen met gehoorverlies, om preventief te beschermen tegen cognitieve achteruitgang.

Ze benadrukken het belang van sociale acceptatie van hooroplossingen en gehoortesten, als een effectieve interventie in de strijd tegen dementie. Bovendien stellen de onderzoekers dat de opsporing van gehoorverlies, bijvoorbeeld door een gehoortest, een prominentere rol moet spelen in deze strijd.

Bevorderen bewustwording en de toegankelijkheid

Eén van de aanbevelingen van het Lancet Commission rapport uit 2024 is het bevorderen van bewustwording rondom gehoorverlies en het gebruik van hoortoestellen. Door meer mensen bewust te maken van de voordelen van goed horen en het vroegtijdig dragen van hoortoestellen, kunnen we een aanzienlijke impact hebben ieders leven. Het verbeteren van de toegankelijkheid en betaalbaarheid van hoorhulpmiddelen is daarbij essentieel, aldus de onderzoekers.

De relatie van dementie en gehoorverlies
Afbeelding van vrouw tijdens gehoortest

Benieuwd of jij gehoorverlies ervaart? Boek een gratis gehoortest

Vul hieronder jouw contactgegevens in en we nemen contact met je op voor het maken van een afspraak.

Liever uw mobiele telefoonnummer doorgeven? Klik hier.

Heeft u geen mobiel telefoonnummer? Klik hier.

Hoe kunnen gehoorapparaten jouw hersenen ondersteunen?

Gehoorapparaten ondersteunen jouw hersenen door geluiden te verwerken, zodat jij je hersenen geestelijk gestimuleerd kunt houden. Als er gehoorverlies is, kost het extra moeite om gesprekken bij te houden. Dit kan leiden tot het vermijden van sociale gelegenheden met als gevolg sociale isolatie en eenzaamheid.

Gehoorapparaten helpen je verbonden te blijven met de wereld om je heen, zodat je vol vertrouwen kunt deelnemen aan sociale gelegenheden en activiteiten met vrienden en familie

Van Boxtel hoorzorgexperts adviseren, net als de onderzoekers van The Lancet commission, om gehoorapparaten te gebruiken om sociaal betrokken te blijven bij familie, vrienden en kennissen. Hierdoor voorkom je dat je in een sociaal isolement terecht komt en blijf je jouw hersenen stimuleren.

Wil jij ervaren wat gehoorapparaten voor jou kunnen betekenen?
Gratis gehoorapparaten proberen


Veelgestelde vragen over dementie en gehoorverlies


Bronnen:

  • G. Livingston, J. Huntley, A. Sommerlad, et al. (2024). Dementia prevention, intervention, and care: 2020 report of the Lancet Commission. The Lancet. July 30, 2020.
  • G. Livingston, J. Huntley, K. Y. Liu., et al. (2024). Dementia prevention, intervention, and care: 2024 report of the Lancet Commission. The Lancet. July 31, 2024.
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4075051/
  • https://www.oticon.com/professionals/brainhearing-technology/brainhearing-approach
  • https://www.nia.nih.gov/health/what-dementia-symptoms-types-and-diagnosis
  • https://www.alz.org/alzheimers-dementia/difference-between-dementia-and-alzheimer-s
  • https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/dementia
  • https://www.alz.co.uk/info/early-symptoms
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21320988/
  • https://www.bsa.natcen.ac.uk/media/39130/bsa-33-attitudes-to-dementia.pdf
  • https://www.oticon.com/your-hearing/hearing-health/cognitive-decline