Gehoorapparaten spelen mogelijk een rol bij cognitieve achteruitgang
Uit een rapport van de Lancet Commission (2020) bleek dat gehoorverlies één van de grootste, veranderbare risicofactoren tegen dementie is. Dit onderzoek stelt dat gemiddeld gehoorverlies het risico op dementie kan verhogen ten opzichte van een goed gehoor. De onderzoekers stellen dat dit te wijten is aan het gegeven dat gehoorverlies leidt tot verminderde mentale stimulatie, sociale isolatie en uiteindelijk cognitieve achteruitgang.
Als dit al te wijten is aan gehoorverlies, zou je logischerwijs kunnen beredeneren dat gehoorapparaten mogelijk een belangrijke rol spelen bij het begin van cognitieve achteruitgang. Gehoorapparaten laten je weer beter horen waardoor ze de hersenen activeren met geluiden die de hoortoestellen weer hoorbaar maken. Het dragen van hoortoestellen ondersteunen daarmee jouw cognitieve functies.
Wat blijkt? Hoortoestellen spelen een belangrijke rol
The Lancet Commission heeft in 2024 een vervolgstudie gedaan naar de risicofactoren van dementie waarin zij o.a. inzoomen op de rol van gehoorapparaten. Mensen met onbehandeld gehoorverlies hebben eerder kans op de ontwikkeling van cognitieve achteruitgang dan mensen met een goed gehoor. Het rapport uit 2024 benadrukt dat het dragen van hoortoestellen bij gehoorverlies niet alleen de communicatie verbetert, maar ook de cognitieve functies ondersteunt. Hoortoestellen helpen namelijk bij het behouden van sociale interactie en mentale stimulatie en dit is essentieel voor het verminderen van het risico van dementie.