Gehoorverlies in de lage frequenties

Wat is gehoorverlies in de lage frequenties?
Mensen met gehoorverlies in de lage frequenties hebben moeite met het horen van lage geluiden (geluidsfrequenties bij of onder 2.000 Hz). Enkele voorbeelden van lage geluiden zijn mannenstemmen en basgeluiden in muziek. De mate waarin u moeite hebt om deze geluiden te horen hangt af van de ernst van uw gehoorverlies in de lage frequenties.
Deze vorm van gehoorverlies heeft voornamelijk invloed op het volume van laagfrequente geluiden. Daarom kunnen geluiden op deze hoogte zachter lijken dan ze in werkelijkheid zijn.
Merk jij enigszins gehoorverlies? Doe een gratis gehoortest bij één van onze audiciens.
Sensorineuraal gehoorverlies in de lage frequenties
Sensorineuraal gehoorverlies kan gehoorverlies in de lage frequenties tot gevolg hebben, wat betekent dat de slechthorendheid in de lage frequenties wordt veroorzaakt door schade aan de haarcellen in een bepaald deel van de cochlea (in het binnenoor).
Omdat het de rol van de haarcellen is om ervoor te zorgen dat geluid van het buitenoor naar de hersenen gaat, kan schade aan deze cellen het vermogen om goed te horen ernstig beïnvloeden.

Boek een gratis test voor gehoorverlies in de lage frequenties
Wat veroorzaakt gehoorverlies in de lage frequenties?
Gehoorverlies in de lage frequenties kan aanwezig zijn in zowel sensorineurale als conductieve vormen van gehoorverlies. De oorzaken kunnen genetisch van aard zijn of te wijten zijn aan een kinderziekte.
Veelvoorkomende factoren die gehoorverlies in de lage frequenties kunnen veroorzaken zijn onder andere:
- Mutatie van het Wolframsyndroom: een erfelijke aandoening en wordt veroorzaakt door een mutatie in het DNA
- De ziekte van Ménière: een ziekte van het gehoor- en evenwichtsorgaan
- Mondini dysplasie: een vervorming van het slakkenhuis
- Plotseling gehoorverlies
Tip van een audicien
Omdat gehoorverlies in de lage frequenties minder vaak voorkomt dan gehoorverlies in de hoge frequenties, is het goed als u zich bewust bent van de tekenen en symptomen zodat u kunt vaststellen of u gehoorverlies in de lage frequenties hebt en dus professioneel advies kunt inwinnen.
Het kan echter moeilijk zijn om gehoorverlies in de lage frequenties zelf vast te stellen, omdat veel van de tekenen lijken op andere vormen van gehoorverlies. Informatie zoeken is nog steeds de beste manier om op de hoogte te blijven van de gezondheid van uw gehoor en weten welke behandelingen er zijn kan goed zijn voor uw gezondheid.
Wanneer zou ik een gehoortest moeten doen
Tekenen en symptomen van gehoorverlies in de lage frequenties
Hoewel het in eerste instantie vrij makkelijk lijkt uzelf te ‘redden’ wanneer u subtiele symptomen van gehoorverlies in de lage frequenties hebt, zult u belangrijke geluiden waarschijnlijk mis beginnen te lopen. Dit kan van invloed zijn op uw levenskwaliteit.

Behandeling voor gehoorverlies in de lage frequenties
Moderne gehoorapparaten kunnen aanzienlijke steun bieden aan mensen die last hebben van deze vorm van gehoorverlies.
Hoewel sommige mensen misschien denken dat gehoorverlies in de lage frequenties niet zoveel invloed heeft op hun dagelijks leven als gehoorverlies in de hoge frequenties, de effecten van gehoorverlies in de lage frequenties kunnen een tol gaan eisen bij de dagelijkse activiteiten, terwijl de persoon steeds minder van de geluiden om zich heen begint te ervaren. Het is daarom belangrijk om professioneel advies en ondersteuning te vragen wanneer er symptomen van gehoorverlies zijn.
Ruime keuze uit verschillende gehoorapparaten
Bronnen
- Brännström, K. J., & Grenner, J. (2008). Long-term measurement of binaural intensity and pitch matches. II. Fluctuating low-frequency hearing loss. International Journal of Audiology, 47(11), 767–775. https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/14992020802215870
- Parving, A., Sakihara, Y., & Christensen, B. (2000). Inherited sensorineural low-frequency hearing impairment: Some aspects of phenotype and epidemiology. Audiology, 39(1), 50–60. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.3109/00206090009073054
- Niskar, A. S., Kieszak, S. M., Holmes, A., Esteban, E., Rubin, C., & Brody, D. J. (1998). Prevalence of hearing loss among children 6 to 19 years of age: The Third National Health and Nutrition Examination Survey. JAMA, 279(14), 1071–1075. https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/187415
- Parving, A., Johnson, N.I., & Holm-Jensen, S. (1978). Dominantly inherited low-frequency hearing loss. International Journal of Audiology, 17(2), 165–172. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.3109/00206097809080043
- Hearing Health Foundation. (z.d.). Low-frequency hyperacusis. https://hearinghealthfoundation.org/blogs/tag/Low-Frequency+Hyperacusis
- MarkeTrak 10. (z.d.). Marketing Research, Inc.