Wennen aan een gehoorapparaat
Blog

Wennen aan je nieuwe hoortoestellen

Bijgedragen door Van Boxtel hoorwinkels

28-1-2025 00:00:00 • 4 minuten lezen

Wennen aan je nieuwe hoortoestel: praktische tips en advies

Het aanschaffen van een hoortoestel is een grote stap die een positieve invloed kan hebben op je welzijn, dagelijkse ervaringen en relaties. Bij Van Boxtel Hoorwinkels begrijpen we dat het even kan duren om te wennen aan je nieuwe hoortoestel. Daarom staan onze audiciens voor je klaar om je bij elke stap te ondersteunen.

Zolang moet je wennen aan een hoortoestel?

De meeste gebruikers ervaren een aanpassingsperiode, waarin ze moeten wennen aan het dragen van hun hoortoestel en opnieuw leren horen. Dit proces kan enkele dagen tot weken duren. Hoewel het in het begin ongemakkelijk kan aanvoelen, wegen de voordelen al snel op tegen de tijdelijke ongemakken.

Tijdens deze periode helpen we je graag met:

  • Persoonlijke aanpassingen: Je gehoor is uniek. Daarom worden je hoortoestellen tijdens je aanpassingsafspraak volledig afgestemd op jouw behoeften.
  • Vervolgafspraken: Als je merkt dat je hoortoestel niet optimaal werkt, kun je kosteloos een vervolgafspraak maken om de instellingen verder te finetunen.

Dit kun je verwachten tijdens het wennen aan je gehoorapparaat?

Bij het wennen aan je hoortoestel zijn er verschillende dingen die je kunt verwachten. Door hiervan op de hoogte te zijn lukt het beter om er uiteindelijk goed aan te kunnen wennen.

Aanvankelijk ongemak

Het kan even duren voordat je gewend bent aan het gevoel van een hoortoestel in je oor. Dit hoort erbij, maar het mag nooit pijnlijk zijn. Ervaar je oorpijn door je hoortoestel? Neem dan contact op met je audicien.

Meer achtergrondgeluiden

Moderne hoortoestellen filteren veel achtergrondgeluiden, maar het kan voorkomen dat je meer geluiden hoort dan voorheen. Dit is normaal en je went er vaak snel aan. Blijf je het storend vinden? Onze audiciens kunnen je instellingen aanpassen om je luisterervaring te verbeteren.

Het "occlusie-effect"

Sommige gebruikers horen hun eigen stem als dof of te luid. Dit komt vaker voor bij in-het-oor (IHO) hoortoestellen, die de gehoorgang afsluiten. Onze audiciens kunnen dit effect vaak verminderen door de instellingen van je hoortoestel aan te passen.

Interferentie met digitale apparaten

Soms kunnen mobiele telefoons een zoemend geluid veroorzaken door radiofrequenties. Onze audiciens kunnen je hoortoestel zo programmeren dat interferentie wordt geminimaliseerd. Neem je telefoon mee naar je afspraak, zodat we dit direct kunnen oplossen.

Feedback geluid

Een fluitend geluid, ook wel feedback genoemd, kan optreden als het hoortoestel niet goed past of als er oorsmeer in de gehoorgang zit. Maak in dat geval een afspraak met je audicien om het probleem op te lossen.

Tips om sneller te wennen aan je hoortoestel

  • Begin in rustige omgevingen: Draag je hoortoestel eerst tijdens een-op-eengesprekken thuis. Breid dit langzaam uit naar drukkere situaties.
  • Oefen met media: Luister naar de radio of kijk tv om te wennen aan verschillende geluidsniveaus.
  • Vermijd frustratie: Probeer je hoortoestellen zoveel mogelijk te dragen gedurende de dag. Dit versnelt het wennen.

Tips voor sociale situaties

  • Restaurants: Kies een rustige tafel, bijvoorbeeld verder weg van de keuken of hoofdingang. Ga met je rug naar rumoer toe zitten om achtergrondgeluid te verminderen.
  • Bioscopen: Informeer of de bioscoop een ringleiding aanbiedt, zodat het geluid rechtstreeks naar je hoortoestellen wordt gestreamd.
  • Conferenties: Ga vroeg naar binnen om een plek voorin te kiezen. Vraag de spreker om een microfoon te gebruiken.

Snel wennen aan je gehoorapparaat

Het wennen aan een nieuw gehoorapparaat kost tijd, maar met de juiste tips en begeleiding wordt dit proces eenvoudiger. Door je hoortoestel zoveel mogelijk te dragen, eerst in rustige omgevingen en later in drukkere situaties, raak je sneller gewend. Mocht je tijdens deze periode vragen hebben of ongemakken ervaren, zoals achtergrondgeluiden, feedback of een dof gehoor, volg dan de tips om deze problemen aan te pakken.

Weet dat je er niet alleen voor staat. Als je na het lezen van deze informatie toch nog specifieke vragen hebt, kun je altijd contact opnemen met onze klantenservice. Heb je liever persoonlijk advies? Dan kun je uiteraard ook een afspraak maken met een van onze audiciens.