Blog

Hoe doen we dat: het gehoor testen

Bijgedragen door Van Boxtel hoorwinkels

27-4-2020 00:00:00 • 4 minuten lezen

Misschien heb je al wel eens een gehoortest gedaan, of wordt het je eerste keer. In beide gevallen is het erg interessant om te weten wat wij precies doen bij zo’n gehoortest. Uiteraard meten we hoe goed je nog hoort, maar hoe gaat dat in z’n werk? Je leest het in deze eerste blog in de reeks: hoe doen we dat.

Stap 1: voorafgaand aan je bezoek

Je gehoortest is geboekt, spannend! Voorafgaand aan je bezoek ontvang je een vragenlijst thuis. Deze vragenlijst is onderdeel van het hoorprotocol. Elke aanbieder van hoortoestellen werkt (verplicht) volgens dit protocol. Het protocol is ontwikkeld door stichting Protocol hoorhulpmiddelen en is samengesteld door audiciens, audiologen en verschillende wetenschappers. De vragen in deze vragenlijst gaan over je gehoor en bevatten vragen zoals ‘versta je gezongen tekst (Nederlands)’ of ‘hoor je thuis de deurbel’. De combinatie van deze vragenlijst en de uitslag van je gehoortest bepaalt in welke categorie je gehoorverlies valt:

  • Categorie 1 – eenvoudige hooroplossingen
  • Categorie 5 – meer geavanceerde hooroplossingen

Stap 2: vragen van de audicien

De vragenlijst is ingevuld en het is tijd voor je afspraak met één van onze audiciens. Misschien kom je wel met wat lichte spanning naar onze winkel. Wanneer je de winkel binnenloopt word je hartelijk ontvangen door één van onze medewerkers. Met een heerlijk kopje koffie of thee neemt de audicien je mee naar één van onze aanpaskamers. Vervolgens stelt hij of zij je een aantal vragen. De audicien doet dit om meer inzicht te krijgen in jouw gehoor en oren. Wanneer de audicien weet in welke luistersituaties jij je vaak bevindt, kan hij hier na de gehoortest rekening mee houden in zijn advies. Niet alleen je huidige luistersituaties doen ertoe, ook vragen zoals ‘wat voor werk doe/deed je’, ‘wat zijn je hobby’s’ en ‘heb je ooit een operatie aan je oren gehad/heb je vaak oorontsteking gehad’ geven de audicien veel inzicht. Jouw gezondheid, levensstijl en voorgeschiedenis bieden dus allemaal waardevolle inzichten voor onze audiciens. Zo voorziet onze audicien je van het beste advies. Wanneer de audicien op de hoogte is van jouw luistersituaties en gehoorproblemen, start hij met de gehoortest.

Stap 3: piepjestest

Het eerste gedeelte van je gehoortest vindt plaats in een geluidsdichte cabine. Je neemt plaats in deze cabine, via een raam houd je (oog)contact met de audicien. De audicien laat je tijdens de gehoortest verschillende piepjes horen, hiervoor krijg je een koptelefoon op en een knop om op te drukken in je hand. Zodra de audicien met de gehoortest start is het de bedoeling dat je de knop indrukt wanneer je een pieptoon hoort. Het is hierbij van belang dat je zeker weet dat je de toon hoort. Wanneer je twijfelt of je een toon hoort, druk je niet op de knop. De audicien laat je verschillende tonen, op verschillende frequenties, horen. Je krijgt verschillende lage en hoge tonen te horen, het doel hiervan is om de gehoordrempel in kaart te brengen. De gehoordrempel is het zachtste geluid dat je nog maar net kan horen. Oftewel hoe zacht kan de audicien de tonen maken, zodat je de toon nog net hoort. De uitslag hiervan wordt weergegeven in een audiogram. Hierin zie je per frequentie welke tonen je op welk volume (dB) hoort. Beide oren worden afzonderlijk van elkaar getest, zodat de audicien inzicht in het gehoorverlies per oor krijgt. Op die manier kan hij op een later moment beide hoortoestellen afstellen per oor, maar het is ook een mogelijkheid dat je slechts voor één oor een toestel nodig hebt. Na de piepjestest voert de audicien nog een aanvullende spraaktest af. Hierbij meet hij je spraak verstaan.

Audiogram

Stap 4: testen op spraak

Het vermogen om mensen goed te verstaan, neemt vaak ook af wanneer je gehoorverlies hebt. Hierom voert de audicien na de piepjestest een spraaktest uit, je krijgt weer een koptelefoon op. Er wordt van je gevraagd om het woord dat je door de koptelefoon hoort te herhalen. Weet je niet zeker welk woord je hoort, herhaal dan wat je denkt te horen. Juist wanneer je niet helemaal zeker weet of je een ‘b’ of een ‘p’ hoort, is het belangrijk dat je herhaalt wat je denkt te horen. Dat is precies wat de audicien in kaart wil brengen. De audicien krijgt zo een goed beeld van welke klanken je goed en minder goed hoort. Hier wordt rekening mee gehouden in het advies en in de afstelling van je hoortoestellen. Nu je weet wat de audicien tijdens je gehoortest doet, vertellen we je ook graag meer over hoe de audicien dat doet. Er komt namelijk meer kijken bij een gehoortest dan je in eerste instantie verwacht.

Rol van de audicien

Via een speciaal computerprogramma zorgt de audicien dat jij de verschillende tonen en woorden via de koptelefoon hoort. Maar de audicien doet veel meer dan ‘slechts een paar piepjes laten horen’. Zo zit er een bepaalde opbouw in de frequentie van de tonen die hij laat horen. De audicien begint bij een toon op een bepaalde frequentie en bouwt vanaf daar op en af. Ook laat de audicien de verschillende tonen op verschillende volumes horen én meet hij de tonen meerdere malen, zodat hij zeker weet dat je de toon wel of niet gehoord hebt. Zo garandeert de audicien dat jouw gehoor goed getest is en dat hij je een optimaal advies kan geven.

Stap 5: na de gehoortest

Zowel de gehoortest als het advies zijn vrijblijvend. Wanneer je besluit om een hoortoestel te testen en aan te schaffen kijken we samen naar de mogelijkheden. We houden hierbij rekening met de categorie waarin jouw gehoorverlies is ingedeeld volgens het Hoorprotocol. Het uitgangspunt hiervan is de ingevulde vragenlijst en de gehoortest. Daarnaast nemen we ook jouw voorkeuren, dagelijkse activiteiten, (vrijwilligers) werk, hobby’s, luistersituaties en budget (vergoeding of premium) mee in het advies. Heb je vragen naar aanleiding van het advies van de audicien? Die kan je gewoon tijdens het gesprek stellen, komt er naderhand nog een vraag bij je op mag je altijd bellen.

Wanneer je in overleg met de audicien een keuze hebt gemaakt welk hoortoestel je wilt, schaf je deze niet direct aan. Eerst ga je het hoortoestel ervaren tijdens je proefperiode. Gedurende de proefperiode vinden er verschillende vervolgafspraken plaats. In onze volgende blog in de reeks ‘hoe doen we dat’ vertellen we je meer over deze vervolgafspraken.