Oren dicht door verkoudheid
Blog

Oren dicht door verkoudheid

Bijgedragen door Van Boxtel hoorwinkels

5-8-2024 00:00:00 • 4 minuten lezen

Tags • Het gehoor

Verkoudheid kan vervelend zijn, vooral wanneer je oren dichtzitten. Dit kan zelfs leiden tot tijdelijke doofheid door verkoudheid. In deze blog bespreken we hoe je oren verstopt raken door verkoudheid en hoe je hiervan af komt.

Hoe raakt een oor verstopt door een verkoudheid?

Wanneer je een verkoudheid hebt, kunnen je oren dicht raken. Dit gebeurt omdat de buis van Eustachius, die de keel met het middenoor verbindt, verstopt raakt door slijm en zwelling. Hierdoor kan lucht niet goed door de buis van Eustachius stromen, wat leidt tot een verstopt gevoel in het oor. Dit verschijnsel wordt vaak aangeduid als "oor dicht door verkoudheid".

Oren dicht door verkoudheid of gehoorverlies?

Het is belangrijk om te weten of je oren dichtzitten door verkoudheid of dat je te maken hebt met gehoorverlies. Bij een verkoudheid kunnen de oren tijdelijk verstopt zijn door slijm en zwelling in de buis van Eustachius. Dit kan resulteren in een gevoel van druk en verminderde gehoorfunctie. Gehoorverlies daarentegen, kan een langdurig probleem zijn en heeft andere oorzaken zoals ouderdom, blootstelling aan lawaai of medische aandoeningen.

Als je oor dichtzit door verkoudheid, merk je vaak een tijdelijk gehoorverlies dat verdwijnt zodra de verkoudheid voorbij is. Als het gehoorverlies aanhoudt, kan dit wijzen op een ernstiger probleem.

Hoe kan ik een verstopt oor zelf oplossen?

Je vraagt je misschien af, hoe krijg je je oor open? Er zijn gelukkig verschillende manieren om een verstopt oor zelf op te lossen en ervoor te zorgen je oren open te krijgen. Hier zijn enkele tips:

  • Stoominhalatie
    Houd je hoofd boven een kom heet water en bedek jezelf met een handdoek. De stoom kan helpen om het slijm in je buis van Eustachius los te maken.
  • Verdere hydratatie:
    Drink voldoende water om het slijm dunner te maken en gemakkelijker te laten wegvloeien.
  • Valsalva-manoeuvre:
    Sluit je mond en neus en probeer voorzichtig uit te blazen. Dit kan helpen om je oren te laten "ploppen" en de druk te verlichten.
  • Warme kompressen:
    Plaats een warm kompres tegen je oor om de pijn en druk te verlichten.
  • Kauwen of gapen:
    Deze bewegingen kunnen helpen om de buis van Eustachius te openen en de druk te verminderen.

Wanneer naar de dokter?

Hoewel een verkoudheid meestal vanzelf overgaat, zijn er momenten waarop je naar de dokter moet gaan:

  • Als je na enkele dagen nog steeds last hebt van verstopte oren.
  • Als je ernstige oorpijn hebt.
  • Als je merkt dat je gehoorverlies aanhoudt, zelfs nadat je verkoudheid is verdwenen.
  • Als er vocht of pus uit je oor komt
  • Als je duizeligheid of balansproblemen ervaart.

Als je symptomen aanhouden of verergeren, is het belangrijk om medische hulp te zoeken om ernstigere aandoeningen uit te sluiten. Een tijdige behandeling kan voorkomen dat tijdelijke problemen blijvende gevolgen hebben.