Is het dragen van een koptelefoon schadelijk voor het gehoor?
Velen van ons gebruiken de hele dag door een koptelefoon om lawaai onderweg naar ons werk en op ons werk te overstemmen. Maar brengt dat schade toe aan ons gehoor? Gehoorverlies is vaak niet iets dat acuut ontstaat, maar iets dat zich in de loop van de tijd ontwikkelt. Sommige experts geloven dat ‘modern’ gedrag – zoals ons toenemende gebruik van koptelefoons, oortjes of 'ear buds' om naar muziek of films te luisteren – ons gehoor voortijdig ‘verouderd’. En het is een probleem waarmee jongere volwassenen veel meer te maken hebben dan voorheen.
Waarom zou ik me zorgen moeten maken over mijn gehoor?
Klinisch audicien Jill Gruenwald van het Medical Center van de Vanderbilt University in Nashville, Tennessee zegt: “We hebben veel te maken met recreatief lawaai – zoals: een-op-een gesprekken, concerten, festivals, feestcafés en bioscopen – er is daar veel lawaai waar we dagelijks aan kunnen worden blootgesteld.” Gruenwald, die lezingen over gehoorverlies geeft, legt uit dat overmatige blootstelling aan lawaai gedurende langere perioden het risico voor iedereen kan vergroten, ongeacht de leeftijd, om door lawaai veroorzaakt gehoorverlies (Noise Induced Hearing Loss, NIHL) te krijgen.
Welke geluiden kunnen mij in gevaar brengen tijdens recreatieve activiteiten?
Koptelefoons op muziekspelers kunnen geluidsniveaus van wel 120 decibel bereiken, een zeer luide nachtclub of een luid concert kan 105 dB zijn. Tijdens het autorijden kunnen luide autoradio's tot 120 dB bereiken. Volgens een onderzoek van de Universiteit van Leicester kan dit extreem gevaarlijk zijn, omdat geluiden van meer dan 110 decibel de 'myelineschede' van de zenuwcellen kunnen afbreken, waardoor het versturen van elektrische signalen van de oren naar de hersenen wordt belemmert.” Als u uw oor op deze manier beschadigt, is het permanent en kan het niet worden omgekeerd.
Veel mensen hebben last van “tijdelijke verschuivingen van de drempelwaarde”, waarbij het gehoor een paar dagen gedempt is na een luid concert of uitje naar een nachtclub, maar dan weer terugkeert. Dit is een chemisch proces dat uw oor zelf uitvoert om zich te beschermen. Geluid lijkt aan resolutie te verliezen als de kleine haartjes in uw binnenoor vermoeid raken. Ga naar een rustige plek totdat de gevoeligheid van uw gehoor weer terugkeert en voorkom dat er in de toekomst meer tijdelijke verschuivingen van de drempelwaarde worden veroorzaakt.
Hoe kan ik voorkomen dat gehoorverlies erger wordt?
De meerderheid van de mensen hebben het geluidsniveau op hun koptelefoon te hard staan en het kan tien jaar duren voordat deze 18 tot 24-jarigen de onherstelbare schade die is aangericht ontdekken. Pas dus op in het openbaar vervoer. De meeste mensen luisteren naar hun muziek of podcasts in het openbaar vervoer of op luidruchtige plekken en hebben de neiging om het nog harder te zetten om het omgevingsgeluid te overstemmen. Laat u daardoor niet verleiden! Door lawaai veroorzaakt gehoorverlies is cumulatief; het gebeurt geleidelijk zodat een jonge persoon die naar luide muziek luistert niet weet dat ze schade aanrichten. Het is belangrijk dat het volume relatief laag wordt gehouden, zodat ze de geluiden buiten nog steeds kunnen horen als ze hun koptelefoon dragen.
We waarschuwen hier niet voor niets voor, want er zijn uitzonderlijke gevallen van jongeren van in de twintig die het gehoor van een 80-plusser hebben. De overeenkomst van deze mensen is dat ze niet bewust waren van het feit dat ze gehoorschade bij zichzelf hebben toegebracht.
Als u zich zorgen maakt over de gezondheid van uw gehoor, dan kunt u een afspraak maken om uw gehoor gratis te laten testen bij een van onze hoorzorgexperts. Bezoek een van onze winkels of bel met 088 52 52 05 om een gratis afspraak te maken voor een gehoortest.