Een goede nachtrust is belangrijk voor het welzijn van ons lichaam en onze geest. Helaas blijkt onderzoek van EuroTrak, het grootste internationale onderzoek van gehoorverlies, dat een verminderd gehoor een negatieve invloed kan hebben op onze nachtrust. Dit onderzoek werd uitgevoerd onder een grote groep slechthorenden, zowel met als zonder hoortoestellen. In dit artikel zetten we de feiten op een rij om het belang van horen voor een goede nachtrust te benadrukken.
Het belang van een goede nachtrust
Slaap herstelt de hersenen. Tijdens de slaap reorganiseren de hersenen zich. Ze laden zichzelf op en giftige afvalstoffen die zich gedurende de dag hebben opgehoopt worden afgevoerd. Veel mensen worstelen echter met het inslapen of vasthouden van slaap, vroeg wakker worden of onderbroken slaap. Dit kan leiden tot een gevoel van uitputting.
Overbelasting en overprikkeling
De meerderheid van de slechthorenden geeft aan dat hun verminderde gehoor invloed heeft op hun nachtrust en fysieke en mentale uitputting in het dagelijks leven en 16% gelooft dat horen slaapstoornissen veroorzaakt.
Het EuroTrak onderzoek toont het belang aan van horen voor een goede nachtrust en het gevoel van uitputting. Uit de resultaten blijkt dat overbelasting van de zintuigen en een overprikkeld zenuwstelsel een negatieve invloed hebben op de emotionele en cognitieve gezondheid van mensen (het vermogen om kennis op te nemen en te verwerken) en prestaties. De meerderheid van de respondenten erkent dat al deze aspecten verbeteren wanneer ze hoortoestellen dragen. Voor 47% zorgde het overdag dragen van een hoortoestel voor een regelmatige nachtrust. Ook voelt 40% zich ’s avonds fysiek, en 32% mentaal, minder uitgeput dan mensen met een gehoorbeperking die geen gehoorapparaat dragen.
Dit lijkt tegenstrijdig. Je zou denken dat het dragen van een hoortoestel, en hiermee het verhogen van de hoeveelheid heldere geluiden gedurende de dag, ervoor zorgt dat je 's avonds vermoeider bent en slechter slaapt. Audicien Victor legt dit als volgt uit: “Mensen met een slecht gehoor komen bijvoorbeeld na een feestje vermoeid thuis, doordat ze zich extra hebben moeten inspannen om gesprekken te volgen. Dit kan leiden tot overbelasting, overprikkeling en piekeren in de nacht. Met een hoortoestel hoeven ze zich minder in te spannen, raken ze minder overprikkeld en slapen ze vaak rustiger. Een goed gehoor heeft dus een positieve invloed op de nachtrust.”
Stel een hoortest niet uit
Maar liefst 95% van de ondervraagde Nederlanders verklaart dat het aanschaffen van hoortoestellen de kwaliteit van hun leven heeft verbeterd, of in ieder geval soms. Toch blijkt uit het EuroTrak onderzoek dat, terwijl maar 33% van de slechthorenden erkent dat hun gehoor niet goed is, minder dan 50% van hen een gehoortest durft te doen. Dat is zorgwekkend als je bedenkt dat 67% van degenen die wel een hoortoestel dragen spijt hebben van het uitstellen van de test. Audiologen geven aan dat steeds meer mensen investeren in hun mentale gezondheid met beweging, digitaal ‘detoxen’ en meditatie. Toch zien ze veel mensen die het testen van hun gehoor uitstellen, ondanks dat het heel toegankelijk is. Het lijkt erop dat velen zich niet bewust zijn van de invloed van de hoeveelheid dagelijkse geluiden op hun hersen-functioneren en daarmee op hun gevoel van mentale rust.
Tip: hoorhulpmiddelen
Naast de feiten uit het EuroTrak onderzoek geven we graag nog de tip mee om bij verminderd gehoor hoorhulpmiddelen aan te schaffen. Deze vergroten het gevoel van veiligheid en kunnen zodoende bijdragen aan een goede nachtrust, aldus audicien Victor: “Je veilig voelen is een basis voor een goede nachtrust. Daarom adviseren wij onze klanten om naast een hoortoestel hulpmiddelen in huis te installeren voor momenten dat het hoortoestel uit is, zoals (meestal) tijdens het slapen. Bijvoorbeeld systemen waarmee je door middel van trillingen en flitsen wordt gewaarschuwd voor verschillende situaties. Denk aan de wekker, telefoon, deurbel of rookmelder waarvan je normaal gesproken een geluidssignaal ontvangt. Je wordt op deze manier tijdig gewaarschuwd als er iets aan de hand is en hoeft je dus voor het slapen gaan geen zorgen te maken.”
Interessante links
- Tekenen, signalen en symptomen van gehoorverlies
- Alles wat u wilt weten over uw gehoor testen
- Wek- en waarschuwingssystemen
Bronnen
- Van Boxtel hoorwinkels
- EuroTrak-onderzoek, Nederland
- Slaap: de neuroprotectieve aspecten van slaap - PMC (nih.gov)