De feiten en fabels over gehoorverlies. Een onderzoek in Nederland over gehoorverlies.
Blog

De feiten en fabels over gehoorverlies

Bijgedragen door Van Boxtel hoorwinkels

3-3-2023 00:00:00 • 9 minuten lezen

Zeker de helft van de Nederlanders met gehoorverlies doet nooit een gehoortest. Dat deze test geen Nederlandse gewoonte is blijkt ook uit onderzoek van EuroTrak (het grootste internationale onderzoek naar gehoorverlies). Wij hebben de feiten op een rij gezet.

Er zijn veel mensen in Nederland (1,8 miljoen) met gehoorverlies. Hiervan doet zeker de helft nooit een gehoortest. Maar door de vergrijzing neemt dat aantal alleen maar verder toe: na het 74e levensjaar verdubbelt het aantal mensen met gehoorverlies. Dat blijkt uit het EuroTrak-onderzoek. Uiteindelijk heeft de meerderheid achteraf spijt dat ze niet eerder een oplossing hebben gezocht: 95% van de mensen die een gehoorapparaat zijn gaan dragen merkt dat hun leven op alle vlakken is verbeterd.

Toch blijft gehoorverlies in de taboesfeer hangen. Slechts 1 op de 3 mensen geeft openlijk toe er last van te hebben. Dit is jammer. Minder goed horen heeft invloed op het leven en de algemene gezondheid.


Percentages van mensen in Nederland die zelf merken minder goed te kunnen horen


Gehoorverlies heeft invloed op het welzijn

Uit het rapport blijkt dat gehoorverlies opvallend veel verband heeft met het energieniveau. Mensen met gehoorverlies zijn ’s avonds vaker uitgeput: 40% geeft aan dat ze zich ’s avonds minder moe voelen sinds ze een hoortoestel dragen overdag. Ook ervaren mensen die minder goed horen een slechte nachtrust: 53% van de mensen met gehoorverlies die géén gehoorapparaat dragen slaapt slecht. Van de mensen met gehoorverlies die wél een hoortoestel dragen geeft 31% aan slecht te slapen. In sommige gevallen kan er zelfs een slaapstoornis ontstaan: 16% van de ondervraagden denkt dat gehoorverlies en slaapstoornissen met elkaar verbonden zijn. Het dragen van een gehoorapparaat zorgt dus vaker voor een betere nachtrust en een toename in energie.

Naast vermoeidheid en slecht slapen vermoedden de mensen die meededen aan het onderzoek dat er verbanden zijn tussen gehoorverlies en andere gezondheidsproblemen. Onder meer een hoge bloeddruk (10%) slechter zien (7%), diabetes (7%) en dementie (6%) worden genoemd.

Betere kwaliteit van leven

De kwaliteit van leven verbetert met een gehoorapparaat aanzienlijk: 95 procent van de Nederlanders die wel een gehoorapparaat hebben aangeschaft vertellen dat hun leven over het algemeen een stuk aangenamer is geworden. Ook heeft 67% spijt dat ze niet veel eerder die stap hebben gezet.

Infographic Nederlands EuroTrak-onderzoek 2022.Download de infographic als PDF-bestand.

Hoe kunnen meer mensen worden geholpen?

Volgens het EuroTrak-onderzoek spelen huisartsen een belangrijke rol. Zij kunnen mensen meer bewust maken van de gevolgen van gehoorverlies op hun gezondheid. In veel gevallen kan iemand ook geholpen worden door een erkende audicien. Maar zo blijkt uit het onderzoek dat huisartsen voornamelijk een verwijzing geven naar audiologen terwijl zij ook een gehoortest bij een private aanbieder kunnen aanraden. Hiermee zou de zorg ontlast kunnen worden.

Daarnaast is er nog onvoldoende bekend is over de vergoeding van hoortoestellen: voor 60% van de Nederlanders met gehoorverlies is het niet duidelijk hoe het precies zit met de vergoedingen. Volgens de onderzoekers mag er meer transparantie komen over de vergoedingsmogelijkheden waardoor meer mensen kunnen worden geholpen.

De fabels over gehoorverlies

Maar de onderzoekers merken dat de grootste drempel voor Nederlanders om hulp te zoeken niet alleen komt door het ontbreken van kennis over gehoorverlies of de vergoedingen. Want ‘niets doen aan minder horen’ zit vaak ‘tussen de oren’ . In Nederland zijn er nog (te) veel fabels over gehoorverlies waardoor mensen te laat hulp zoeken. Veel Nederlanders laten hun gehoor pas testen als ze worden verwezen door de huisarts. Of ze vinden dat ze goed genoeg kunnen horen in de belangrijkste situaties. Ook denken veel mensen dat hoortoestellen niet werken als ze in een drukke omgeving zitten – of dat ze eigenlijk nooit goed werken.

Tot slot wordt uitspraak “gehoorverlies hoort er toch gewoon bij als je ouder wordt” ook vaak gehoord door de onderzoekers. Dat klopt ook, gehoorverlies hoort erbij als je ouder wordt. Maar met de technologie van vandaag hoeft geen enkele Nederlander dit nog langer te accepteren. Er zijn altijd mogelijkheden om het gehoor te verbeteren. Laat dus geregeld je gehoor controleren bij een erkende audicien. Want als het EuroTrak onderzoek iets aantoont is het wel dat het loont om iets te doen aan gehoorverlies.

Méér mensen beter laten horen.
Van Boxtel hoorwinkels



Bron
EuroTrak Netherlands 2022. Uitgevoerd door ANOVUM in opdracht van EHIMA. Te raadplegen op: https://www.ehima.com/surveys