Of je nu plannen hebt om samen te komen met familie en vrienden, geliefde tradities te delen met je (klein)kinderen, naar huis of naar het buitenland te reizen, of een combinatie van al deze dingen: laat gehoorverlies je niet tegenhouden om deze tijd van het jaar speciaal te maken. Achtergrondgeluiden, zoals kerstmuziek, kinderen die spelen, en het klinken van glazen en borden, kunnen vervelend zijn met gehoorverlies. Deze simpele maar slimme tips zorgen ervoor dat je van de feestdagen kunt genieten zonder dat je je zorgen hoeft te maken over het volgen van gesprekken, of over je buitengesloten of belemmerd voelen.
1. Draag je gehoorapparaat
Dit is de meest voor de hand liggende tip om beter te kunnen horen tijdens familiediners of feestjes, en tegelijkertijd één van de beste. De meeste moderne hoorapparaten maken het mogelijk om zelfs in gehorige situaties, elkaar te verstaan.
In lawaaierige luisteromgevingen waar je op afstand van de spreker staat, kun je ook overwegen om extra hulp in te schakelen door middel van een draadloos microfoontje die met je gehoorapparaat communiceert. De spreker hoeft deze alleen vast te klemmen aan een kledingstuk, en het geluid loopt draadloos naar je gehoorapparaten.
2. Zorg voor voldoende batterijen
Ga je bijvoorbeeld naar een diner, zorg dan dat je begint met nieuwe batterijen in je gehoorapparaat zodat je zeker niks mist van het feestplezier. En ga je langer weg, om bijvoorbeeld Kerst te vieren bij familie in het buitenland, zorg dan dat je extra batterijen inpakt voor je gehoorapparaat.
3. Zorg dat je vroeg aanwezig bent
Als één van de eerste gasten kun je gemakkelijk de ruimte verkennen en de beste plek voor jezelf uitkiezen. Ga niet in het midden van de kamer of dichtbij de muziekbron staan. Hoeken creëren een goede barrière tegen geluid van verschillende kanten. Vermijd de keuken en andere ruimtes die snel druk en luid worden. Ga op grote feesten ergens staan of zitten waar je anderen goed kunt zien, en oogcontact met ze kunt maken. Je kunt dan makkelijker een één-op-één gespreek aan gaan.
Als je het feest zelf organiseert, bereid dan zoveel mogelijk voor en vraag om hulp van andere gasten om last-minute voorbereidingen te minimaliseren. Als je zelf bij het fornuis staat met je rug naar de gasten toe is het moeilijk om deel te nemen aan een gesprek.
4. Kies de beste stoel aan tafel
Probeer geen gesprekken aan de eettafel te missen. Kies een zitplaats uit waar je de lippen en gezichtsuitdrukkingen kunt zien wanneer mensen aan het woord zijn. Een stoel aan het uiteinde van de tafel maakt het makkelijker om te focussen op de persoon met wie je praat, en om hen goed te horen. De beste plek is vaak die naast een vriend of geliefde die je kan helpen met het invullen van stukjes gesprekken die je misschien mist.
Laat de andere gasten weten dat je gehoorverlies hebt. Het is verleidelijk om te knikken en te doen alsof je alles hoort, maar mensen passen zich vaak graag aan. Vraag ze om iets luider, duidelijker en langzamer te praten.
5. Rust uit en geniet
Besef dat zelfs mensen zonder gehoorverlies soms moeite hebben met het volgen van gesprekken in rumoerige situaties. Wanneer je vermoeidheid voelt opkomen, neem dan korte pauzes om weer op adem te komen. Doe mee met de activiteiten die je leuk vindt, en wees niet bang om nee te zeggen tegen een activiteit die je stressvol lijkt.
Als je merkt dat je moeite hebt met horen, ondanks alle voorzorg, is het misschien tijd om een gehoortest te laten doen. Deskundige hoorzorg en een geschikte gehooroplossing kunnen toekomstige feestdagen veel gezelliger maken, zowel voor jou als voor je dierbaren.
6. Hoe anderen kunnen helpen
Hoe kan je helpen als je zelf geen gehoorverlies hebt, maar iemand anders op het feest we? Steun je familieleden met gehoorverlies. Betrek ze bij het gesprek en zorg dat ze zich deel van het feest voelen.
- Trek hun aandacht voordat je begint met praten door een voorzichtige aanraking of een gebaar.
- Zorg dat ze ergens zitten waar ze anderen goed kunnen zien.
- Ga naast ze zitten en blijf opletten zodat je kunt helpen wanneer ze moeite hebben met het volgen van een gesprek.
- Praat langzaam en duidelijk, maar schreeuw niet. Als je iets moet herhalen, probeer het dan anders te formuleren.
- Wees geduldig en respectvol. Zo maak je de interacties fijner voor iedereen.