Het gehoor van kinderen is nog volop in ontwikkeling. Dat betekent dat ze veel gevoeliger zijn voor gehoorschade dan volwassenen. Het beschermen van hun gehoor is daarom van groot belang. Op deze pagina vertellen we je alles over gehoorbescherming voor kinderen.
Gehoorbescherming voor kinderen
Wat zijn risico’s van het niet gebruiken van gehoorbescherming voor kinderen?
Het niet gebruiken van gehoorbescherming voor kinderen brengt verschillende risico’s op gehoorschade met zich mee. Denk aan:
- Gehoorbeschadiging
- Continu horen van een piep of ruis (Tinnitus)
- Overgevoeligheid voor geluid (Hyperacusis)
- Vervorming van geluid (Distortie)
- Geluiden verschillend waarnemen (Diplacusis)
Hoe ontstaat gehoorschade bij kinderen?
Ons gehoor werkt door middel van trilhaartjes die zich in het binnenoor bevinden. Deze haartjes zijn continu bezig om de geluiden om ons heen te verwerken. Bij harde geluiden (al vanaf 80 decibel) raken de trilhaartjes overbelast door de geluidsdruk en kunnen ze kapotgaan. Dit is gehoorschade door harde geluiden.
Gehoorschade kan ook andere oorzaken hebben. Denk aan:
- Infecties: oorinfecties zoals middenoorontsteking of een ontsteking van de uitwendige gehoorgang kunnen leiden tot gehoorproblemen. Speciale oordoppen voor kinderen tijdens het zwemmen kunnen beschermen tegen infecties.
- Verwondingen aan het oor of hoofd: traumatische verwondingen aan het oor of het hoofd kunnen het gehoor beschadigen.
- Blokkades in het oor: Ophoping van oorsmeer of vreemde voorwerpen kunnen leiden tot een verminderd gehoor.
Wanneer is geluid te hard voor kinderen?
Geluiden van 120 decibel kunnen het gehoor direct beschadigen. Hoe schadelijk geluiden zijn, hangt af van hoelang er wordt geluisterd. Geluid van 80 decibel, gelijk aan ‘schoolplein-geluid’, is veilig te horen voor 8 uur per dag.
Iedere 3 decibel erbij is een verdubbeling van het geluid. Dat betekent dat 83 decibel nog maar 4 uur per dag veilig te horen is. Geluid van 103 decibel kan het gehoor in minder dan 5 minuten beschadigen.
Maar wat is nu het gevolg van beschadigde trilhaartjes?
Beschadigde trilhaartjes geven verkeerde signalen door aan de hersenen, waardoor je een piep kan gaan horen. Hoe meer trilhaartjes er kapotgaan, hoe minder er over blijven om het geluid goed door te geven. Zo wordt iemand langzaam slechthorend.
Wat zijn oorzaken van gehoorschade bij kinderen?
- Omgevingsgeluid
Baby’s en kinderen lopen gehoorschade vooral op door omgevingsgeluiden. Ga je met je kind naar een plek waar veel herrie of harde muziek is, dan is speciale gehoorbescherming voor kinderen belangrijk. - Geluid in huis
Thuis is geluid vaak harder dan je denkt. Denk aan geluid van de televisie, een geluidsinstallatie, tablet of speelgoed waar hard geluid uit komt. - Schade door apparaten
Kinderen lopen ook risico op gehoorschade door het luisteren van te harde muziek of het geluid van games via een koptelefoon. Ook het te hard zetten van de televisie en te dicht op een apparaat zitten zijn oorzaken van gehoorschade.
De oplossing: gehoorbescherming voor kinderen
We hebben je veel verteld over de risico’s en oorzaken van gehoorbeschadiging bij kinderen. Natuurlijk hebben we ook oplossingen om dit te voorkomen. Namelijk; speciale gehoorbescherming voor kinderen.
Wat voor soort gehoorbescherming zijn er voor kinderen
Gehoorbescherming voor kinderen voorkomt beschadigde trilhaartjes. Er bestaan twee typen:
- Oordopjes voor in de gehoorgang
- Oorkappen die de oren afdekken (net als een koptelefoon)
- Zwemdoppen die beschermen tegen water
Oordoppen op maat voor kinderen
Oordoppen op maat voor kinderen hebben een perfecte pasvorm, bieden meer comfort en gaan langer mee dan universele oordoppen. Je kind kan de oordoppen daarom de hele dag door dragen.
Oordoppen op maat voor kinderen zijn te gebruiken in verschillende situaties. Denk aan concerten en andere plekken met luide muziek, maar ook voor bescherming tegen vuurwerk en harde knallen.
Oorkappen voor kinderen
Dit soort gehoorbescherming voor kinderen wordt over de oren gedragen als een soort koptelefoon en beschermt hiermee het gehoor tegen schadelijk geluid.
Dit type gehoorbescherming is geschikt voor kinderen vanaf 1 jaar. De oorkappen zijn verstelbaar, waardoor je kind ze kan blijven dragen.
Wanneer gebruik je gehoorbescherming voor kinderen?
Ongemerkt zijn er veel verschillende manieren waardoor een kind blijvende gehoorschade kan oplopen. Denk aan de onschuldige oortjes van mobiele telefoons of een koptelefoon.
Ook lawaai bij sportwedstrijden, festivals en vuurwerk is vaak te luid en schadelijk voor kinderoren. Bij oudere kinderen zit het risico vooral in smartphones, tablets en spelcomputers. Het geluid in de oortjes wordt vaak te hard gezet wat het risico op gehoorbeschadiging aanzienlijk vergroot. Om te voorkomen dat kinderen oorinfecties oplopen tijdens het zwemmen zijn oordoppen tijdens het zwemmen erg belangrijk.
Tips om het gehoor van kinderen te beschermen
Maar liefst 1 op de 6 kinderen tussen de 9 en 11 jaar heeft al te maken met een verminderd gehoor. Dit is nog ruim voordat zij in aanraking komen met harde muziek op bijvoorbeeld festivals of in clubs. Daarom een aantal tips om het gehoor van kinderen zoveel mogelijk te beschermen:
- Pas op met het volume
Houd in de gaten dat het volume van de televisie, tablet of telefoon niet te hard staat. - Kies voor een veilige koptelefoon
Deze zit goed en sluit de oren helemaal af waardoor het volume niet harder gezet hoeft te worden om omgevingsgeluid te blokkeren. Bij een geluiddempende koptelefoon zit een geluidsbegrenzer, waardoor kinderen nooit te hard geluid te horen krijgen. - Controleer speelgoed
Controleer het geluid van speelgoed. Maakt dit een te hard geluid, haal dan de batterijen eruit of doe plakband over de microfoon heen. - Neem gehoorbescherming mee
Ga je ergens naartoe met je kind waar mogelijk harde geluiden zijn? Neem dan speciale gehoorbescherming voor je kind mee.