Wanneer is geluid te hard voor kinderen?
Geluiden van 120 decibel kunnen het gehoor direct beschadigen. Hoe schadelijk geluiden zijn, hangt af van hoelang er wordt geluisterd. Geluid van 80 decibel, gelijk aan ‘schoolplein-geluid’, is veilig te horen voor 8 uur per dag.
Iedere 3 decibel erbij is een verdubbeling van het geluid. Dat betekent dat 83 decibel nog maar 4 uur per dag veilig te horen is. Geluid van 103 decibel kan het gehoor in minder dan 5 minuten beschadigen.
Maar wat is nu het gevolg van beschadigde trilhaartjes?
Beschadigde trilhaartjes geven verkeerde signalen door aan de hersenen, waardoor je een piep kan gaan horen. Hoe meer trilhaartjes er kapotgaan, hoe minder er over blijven om het geluid goed door te geven. Zo wordt iemand langzaam slechthorend.
Wat zijn oorzaken van gehoorschade bij kinderen?
- Omgevingsgeluid
Baby’s en kinderen lopen gehoorschade vooral op door omgevingsgeluiden. Ga je met je kind naar een plek waar veel herrie of harde muziek is, dan is speciale gehoorbescherming voor kinderen belangrijk.
- Geluid in huis
Thuis is geluid vaak harder dan je denkt. Denk aan geluid van de televisie, een geluidsinstallatie, tablet of speelgoed waar hard geluid uit komt.
- Schade door apparaten
Kinderen lopen ook risico op gehoorschade door het luisteren van te harde muziek of het geluid van games via een koptelefoon. Ook het te hard zetten van de televisie en te dicht op een apparaat zitten zijn oorzaken van gehoorschade.